Το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας είναι το μεγαλύτερο εθνικό αθλητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Η κατασκευή του άρχισε το 1980 και μέχρι και σήμερα συνεχώς επεκτείνεται με καινούριες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το Ε.Γ. Μίκρας καλύπτει μία έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Στην έκταση αυτή βρίσκονται και λειτουργούν ήδη δύο σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια (Μίκρα 1 και Μίκρα 2), και από το 2008 το κλειστό Μίκρα 3 («Σπίτι του χάντμπολ»), κλειστό γυμναστήριο ενόργανης-ρυθμικής και τραμπολίνο («Σπίτι της γυμναστικής»), ένα κλειστό και δύο ανοιχτά γυμναστήρια μπιτς βόλεϊ, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, ένα ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, έξι γήπεδα τένις, ένας τοίχος εκμάθησης τένις, κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων, αίθουσα ενδυνάμωσης, φυσικοθεραπευτήριο, αίθουσα συνεδρίων. Όλα αυτά περιβάλλονται από όμορφα διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους με άνετους χώρους πάρκινγκ.

mikra-gymnstics.jpg

Στο γυμναστήριο επίσης φιλοξενούνται το Α.Σ.Ε.Α.Δ, τα γραφεία του Συνδέσμου Προπονητών Μπάσκετ, η Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης, τα γραφεία Β. Ελλάδας της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, τα γραφεία της Ένωσης Σωματείων Πάλης και τα γραφεία της Ένωσης Σωματείων Γυμναστικής Β. Ελλάδας, τα γραφεία του Συνδέσμου Διαιτητών Βόλεϊ Β. Ελλάδας και τα γραφεία της Ένωσης Γυμναστών Γυμναστικής. Η προαναφερόμενη εικόνα συμπληρώνεται με την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίων Τ19 και με την ολοκλήρωση του ξενώνα.

mikra-handball.jpg

Στα 24 χρόνια λειτουργίας του το γυμναστήριο έχει φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις, εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις, πάλης, άρσης βαρών, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, τραμπολίνο, αεροβικής γυμναστικής, ακροβατικής γυμναστικής, πρωταθλήματα των ενόπλων δυνάμεων, πρωταθλήματα εργαζομένων, διάφορα σεμινάρια, σχολές προπονητών μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ της Γ.Γ.Α. και διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές για τηλεοπτική κάλυψη.

Στο χώρο φιλοξενούνται ακόμη τμήματα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής) του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) καθώς επίσης και αθλητικά σχολεία. Ο περιβάλλον χώρος του γυμναστηρίου είναι ιδανικός για σχολικές εκδρομές τόσο λόγω της διαμόρφωσής του όσο και λόγω της τοποθεσίας του καθώς το γυμναστήριο βρίσκεται μέσα στη φύση και δίπλα στη θάλασσα. Στο χώρο του Γυμναστηρίου λειτουργεί καθημερινά σύγχρονα οργανωμένο κυλικείο. Το Ε.Γ. Μίκρας καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες αθλούμενους από διάφορα σωματεία.

5X5tyflon.jpg

Επίσης, στο γυμναστήριο προπονούνται η Εθνική Ομάδα Goalball γυναικών, η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών, τα κλιμάκια βόλεϊ παίδων, μπάσκετ, χάντμπολ, μπιτς βόλεϊ κ.α. Επίσης, στα γήπεδα του τένις και σε αυτό του ποδοσφαίρου 5Χ5 γυμνάζονται καθημερινά σύλλογοι και πολίτες.

Τα Γυμναστήριο ήταν επίσημο Ολυμπιακό Προπονητήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004» και για το λόγο αυτό εξοπλίστηκε με σύγχρονο εποπτικό και αθλητικό υλικό (συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης).

Χώροι Ε.Γ. Μίκρας

 • Κλειστό γυμναστήριο «Μίκρα 1»
 • Κλειστό γυμναστήριο «Μίκρα 2»
 • Κλειστό γυμναστήριο «Μίκρα 3»
 • Κλειστό γυμναστήριο Πάλης
 • Κλειστό γυμναστήριο γυμναστικής – γραφεία διοίκησης
 • Αθλητικό Ξενοδοχείο
 • 6 ανοιχτά γήπεδα τένις
 • 1 ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ
 • 1 ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ
 • 1 ανοιχτό γήπεδο μπιτς βόλεϊ
 • 1 κλειστό γήπεδο μπιτς βόλεϊ
 • 1 ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5
 • 1 κλειστό γήπεδο βαρέων αθλημάτων «Τ4» (υπό κατασκευή)