Το Εθνικό κολυμβητήριο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τις φοιτητικές εστίες, σε έκταση 14.540τ.μ.


Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από το ΑΠΘ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1965 και σταδιακά οικοδομήθηκαν τα διάφορα κτίσματα που υπάρχουν ως σήμερα. Η θέση του είναι μοναδική διότι βρίσκεται σε πλαγιά λόφου με εξαιρετική θέα, δίπλα στο περιαστικό άλσος του Σέιχ Σου και ταυτόχρονα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίπλα στο καμπ του ΑΠΘ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1975, φιλοξενώντας τους βαλκανικούς αγώνες κολύμβησης.


Στεγάζει τρεις δεξαμενές κολύμβησης, οι δύο κλειστές (μία 25μ. και μία εκμάθησης) και μία ανοιχτή 50μ. κυλικείο, γυμναστήριο και αποδυτήρια. Είναι το μοναδικό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης που διαθέτει βατήρες καταδύσεων και για να εξυπηρετεί και τους αθλητές των καταδύσεων.


Εκτός από αθλητές κλασικής κολύμβησης, πόλο, καταδύσεων, καλλιτεχνικής κολύμβησης και τεχνικής κολύμβησης, το Εθνικό κολυμβητήριο χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις τους αθλητές με αναπηρία, ενώ εκεί γυμνάζονται φοιτητές και φυσικά διατίθεται για το κοινό (Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 08:00 ως τις 15:00).


Το Εθνικό κολυμβητήριο περιλαμβάνει

  • Ανοιχτή πισίνα 50μ.
  • Κλειστή πισίνα 25μ.
  • Κλειστή πισίνα εκμάθησης
  • Γραφεία διοίκησης
  • Κλειστό γυμναστήριο